Professionals

PROFESSIONALS

Als je mindfulness en compassie training of coaching geeft dan is er na verloop van tijd vaak behoefte aan verder verdieping en verbreding van je trainers kwaliteit. Een secure base Mindfulness opleiding biedt je deze mogelijkheid. Je leert meer over de werking van het autonome zenuwstelsel en de invloed van traumatische ervaringen. In deze opleidingen wisselen de theorie zich af met praktische toepasbare oefeningen en interventies. Je krijgt nieuwe inspiratie en kennis voor het geven van mindfulness en compassie.

“Trauma victims cannot recover until they become familiar with and befriend the sensations in their bodies. Being frightened means that you live in a body that is always on guard. Angry people live in angry bodies. The bodies of child-abuse victims are tense and defensive until they find a way to relax and feel safe. In order to change, people need to become aware of their sensations and the way that their bodies interact with the world around them. Physical self-awareness is the first step in releasing the tyranny of the past”

Bessel van der Kolk

Verdiepen en ontwikkelen

Als je mindfulness- en compassietraining of -coaching geeft, dan is er na verloop van tijd vaak behoefte aan verdere verdieping en verbreding van je trainerskwaliteit. Een training biedt je die mogelijkheid. Je leert meer over de werking van het autonome zenuwstelsel en de invloed van traumatische ervaringen. In de training wisselt de theorie zich af met praktische toepasbare oefeningen en interventies. Je krijgt nieuwe inspiratie voor jezelf en voor je werk.

Aanbod

  • Traumasensitieve Mindfulness-TSM
  • IFS en Mindfulness
  • Supervisie


Traumasensitieve training

Voor de regulatie en beleving van de ervaringen in de mindfulnessbeoefening is het belangrijk om je voldoende veilig in het lichaam te voelen. Zelfregulering hangt af van een vriendschappelijke relatie met het lichaam. Alleen als je een goede verbinding hebt met je innerlijke gevoelens, als je erop kunt vertrouwen dat ze je nauwkeurige informatie geven, kun je je verantwoordelijk voelen voor het lichaam, de gevoelens, jezelf. In de traumasensitieve mindfulnessinstructies en -beoefening zijn verschillende aspecten van belang om de zelfregulatie te ondersteunen:

  • een duidelijke context
  • een gevoel van veiligheid
  • een gevoel van controle door keuze
  • een gevoel van zelfeffectiviteit

Voor wie?
Deze training is voor professionals die Mindfulness Based Interventies aanbieden: mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches en yoga docenten.

De basis TSM Training bestaat uit 6 sessies van 120 minuten.

Onderwerpen van de verschillende sessies

  • Sessie 1:  van stress naar traumatische stress, het autonome zenuwsystem en Mindfulness
  • Sessie 2: Traumatische stress en veiligheid, wat is hierin je rol als trainer
  • Sessie 3: Desregulering herkennen bij jezelf en de deelnemers
  • Sessie 4: Zelfregulering en co-regulatie
  • Sessie 5: Mindfulness oefeningen op een trauma sensitieve wijze geven
  • Sessie 6: Trauma sensitieve Inquiry

De verdiepingstraining omvat 3 x 2 dagen op locatie

In deze dagen gaan de onderwerpen van de online training verder uitwerken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Je leert hoe als trainer jezelf in uitdagende situaties kunt reguleren zonder het contact met de ander te verliezen. Daarnaast ga je oefenen met het geven uitleg over de werking van het zenuwsysteem en het geven van traumasensitieve oefeningen. Tevens staan we uitgebreid stil bij het proces van inquiry.

  • trauma
  • mindfulness en Trauma
  • zenuwstelsel en trauma
  • signalen van des-regulatie herkennen
  • co-regulatie
  • traumasensitieve oefeningen en interventies

Trainers
De Traumasenstieve Mindfulness training wordt gegeven door Peter Paanakker, samen met Anouk Prop.

Anouk Prop is psycholoog, traumatherapeut, yogadocent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest. Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in traumatherapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk, als freelancer voor (verslavings)klinieken, yogastudio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.


IFS-Mindfulness: Communiceren met verschillende delen in jezelf
Op het moment dat het zenuwsysteem iets als een bedreiging waarneemt, bijvoorbeeld lichamelijke pijn, een opmerking of een verandering van omstandigheden, verlaat je automatisch de groene zone. Daarbij volg je vaak een vast patroon, waarbij verschillende delen in jezelf geactiveerd worden om je te beschermen tegen het gevaar. Deze verschillende delen, die in IFS “Manager” en “Firefighter” worden genoemd, communiceren non-verbaal en verbaal. In het lichaam kan er woede, angst of pijn zijn en die gevoelens kunnen van zich laten horen door kritische opmerkingen en verhalen. Vaak probeer je ze te onderdrukken. Of je gaat ermee in gevecht om er vanaf te komen. Je kunt die processen zien als een innerlijke familie met aangeleerd gedrag dat vaak ontstaan is op jonge leeftijd ter bescherming van pijn en teleurstelling. Die zich heeft teruggetrokken in het “Exile” deel.
Het IFS Model van Richard Schwarz met de verschillende innerlijke delen. In het midden het zelf, als een veilige basis met zijn kwaliteiten centered, connected en clear.

In deze training leer je hoe je het IFS-model kunt inzetten in Mindfulness Based Interventies (MBI). Hierbij staat het versterken en belichamen van “het zelf” voorop. Dit geeft de deelnemer de kans om vanuit “het zelf” de verschillende delen te herkennen en te erkennen. Vandaaruit is het mogelijk vanuit ” het zelf” de leiding te nemen.

De training bestaat uit drie modulen van ieder twee dagen verspreid over 3 maanden. Tussen de modulen zijn er intervisie groepen om de theorie te verdiepen en te oefen aan de hand van praktijk voorbeelden.
De thema’s van de modulen zijn:

  • Zelf- Embodiement
  • Zelf- Interventies
  • Zelf-Leiderschap

De IFS-Mindfulness training wordt gegeven door Peter Paanakker

Supervisie

In een supervisietraject worden mensen met heel verschillende vragen in heel verschillende situaties persoonlijk begeleid. Het doel is om je te ondersteunen bij het vinden van contact met jezelf, en je te helpen om middelen en vaardigheden te ontwikkelen om je persoonlijke veranderingen vorm te geven. In het supervisietraject wordt samen met jou naar oplossingen gezocht waar je in je eentje misschien niet aan toekomt.

Herkennen van je potentieel
Het gaat bij supervisie het om het herkennen en promoten van je potentieel. Mindfulness staat centraal, zowel intern als extern, voor het omgaan met je professionele en persoonlijke vraagstukken. De mindfulnessaanpak combineert helderheid van het denken, helderheid van het lichaam en helderheid van het hart. De supervisie kenmerkt zich door een houding van vertrouwen en respect: het erkent jou als expert voor jouw persoonlijk passende oplossingen, en vertrouwt erop dat jij de middelen voor veranderingsprocessen al in je hebt. Je wordt ondersteund bij het verbreden van je belevingsveld, het verkrijgen van overzicht en het reflecteren op waarden en doelen, en wordt gestimuleerd dat om te zetten in daden.

Focus op mindfulness
Er wordt niet alleen gekeken naar jou als individu, maar naar het hele systeem (dus je privé- en professionele omgeving) met zijn interacties. We doen dit allemaal met een focus op mindfulness: dat wil zeggen, met de aanmoediging om gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen duidelijk waar te nemen en te gebruiken als signalen, en om tijd en ruimte te nemen voor deze verkenning.

Wat past het best bij jou?
Daarnaast wordt gewerkt met verschillende theoretische modellen, zoals de polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges, het Emotionele Intelligentie model van Daniel Goldmann en het IFS-model van Richard Schwartz. Samen onderzoek je welke vorm het best bij je past. Je leert immers allemaal op je eigen wijze en in je eigen tempo.