
PARTICULIEREN
Als je verankerd bent in dit moment, kun je gaan herkennen wat er zich afspeelt binnen en buiten je. Dat kunnen aangename, onaangename of neutrale ervaringen zijn. De kunst is je er niet in te verliezen, ze af te wijzen of te negeren, maar ze toe te laten zoals ze zijn. Daarvoor is een vriendelijke innerlijke houding ten opzichte van de steeds wisselende ervaringen onontbeerlijk. In een compassie training leer je een liefdevolle relatie aan te gaan met de ervaring van dit moment binnen jezelf of in contact met de ander.
“Between stimulus and responce there is a space. In that space is our power to choose our responce. In our reponce lies our growth and our freedom”
Viktor.E Frankl
Je veilig genoeg voelen in onzekere tijden
Het is niet makkelijk je veilig genoeg te voelen in een wereld die van de ene crisis in de ander rolt. Er komt zoveel op je af dat je makkelijk overspoelt raakt en je stabiliteit en veiligheid verliest. Dit kan angst en onzekerheid oproepen. Je maakt je zorgen over hoe het verder zal gaan en reageert misschien korter aangebonden, cynisch of je wilt juist doen alsof er niets aan de hand is. Je neemt jezelf en de wereld waar vanuit een geactiveerd zenuwsysteem.
Stel jezelf eens de vraag: als ik me veilig en verbonden voel, hoe neem ik dan de wereld waar en hoe ga ik dan met stressvolle situaties om?
Je tevreden en veilig voelen is geen concept. Het is een levendige ervaring die je in het lichaam en de geest kunt waarnemen en die niet beredeneerbaar is. Het autonome zenuwsysteem scant immers de hele dag door of het rustig en veilig is in je. Het krijgt signalen uit het lichaam en uit de wereld waarmee je in contact bent. Als het oké genoeg is, kun je waarnemen en openstaan voor wat er zich op dat moment in en buiten je afspeelt. Je voelt je stevig verankerd en bent flexibel tegelijk. Je geniet van mooie momenten en kunt de moeilijke momenten toelaten zonder meteen uit het veld geslagen te zijn. Veilig en vertrouwd betekent voor het autonome zenuwsysteem dat je je bevindt in de groene zone: een zone waarin de verschillende delen van het brein met elkaar verbonden zijn. Het lichaam kan zich ontspannen en herstellen.
Pauzeren
De eerste stap is een pas op de plaats maken, pauzeren en bewust de aandacht richten naar dit moment. Het kan in het begin behulpzaam zijn om te kijken of je een ijkpunt of anker kunt ontdekken in de ervaring van dat moment. Het lichaam kan zo’n anker zijn. De aandacht hebben bij wat er op dit moment afspeelt of gaande is in het lichaam, is niet je gewoonte. Je bent immers meestal in gedachten verzonken en houd je dan doorgaans bezig met het verleden of de toekomst. Het lichaam is altijd in het hier en nu en kan dus prima als anker fungeren. Richt bijvoorbeeld de aandacht op de handen, de voeten, de adem. Soms voelt het lichaam niet veilig genoeg omdat je te veel onrust, pijn of ander ongemak ervaart. Dan kan het behulpzaam zijn een anker te zoeken in je omgeving, bijvoorbeeld een voorwerp in de ruimte of de geluiden om je heen. Met een anker als vast punt is het eenvoudiger waar te nemen wat je ervaring is in het moment zelf.
Centered zijn door mindfulness
De eerste kwaliteit is Centered zijn. Dat kun je oefenen door Mindfulness. Je leert je aandacht bewust te richten op het hier en nu. Op je gevoelens, je gedachten, je lichaam. Zonder erover te oordelen, of er iets aan te willen veranderen. Centered zijn is een kwaliteit die je hebt als het zenuwsysteem zich veilig en verbonden voelt, en in de groene zone is. Een mindfulness is dan ook een training van je autonome zenuwstelsel. Je leert daarin bewust je ‘groene zone’ te verstevigen, waardoor je veel veerkrachtiger wordt.
Connected zijn door compassie
Compassie is het mededogen dat je voelt als je geconfronteerd wordt met pijn en lijden ‒ van jezelf of van een ander. Deze kwaliteit van Connected zijn voel je als je vanuit vertrouwen en veiligheid jezelf durft te verbinden. Met jezelf of met de ander. In een Compassietraining leer je stap voor stap om vanuit je veilige basis gevoelens die lastig of bedreigend zijn, toe te laten. Je leert in je eigen tempo jezelf te reguleren.
Clear zijn door communicatie
Als je Centered en Connected bent, is een gelijkwaardige communicatie mogelijk. Je kunt in stressvolle situaties omgaan met de kritische stemmen, verwachtingen en lastige gevoelens in jezelf. Je leert ze in kleine stappen te onderzoeken en ze toe te laten in plaats van je erdoor te laten bepalen. Communiceren met de ander is een nieuwe ervaring. In contact met de ander wordt het autonome zenuwsysteem immers snel geactiveerd, en communiceer je vaak vanuit een vast patroon. Maar nu neem de verantwoording voor wie je bent en wat je voelt, en geef je je grenzen aan zonder je verbinding met de ander te verliezen.

Secure Base Model
In het Secure Base model staat de veilige basis met haar drie kwaliteiten centraal. Elke Secure Base mindfulnesstraining helpt je om die drie kwaliteiten, de 3 C’s, te ontwikkelen en te bevorderen. Waarbij de nadruk soms meer op de ene kwaliteit ligt, en soms meer op de andere.
Je leert hoe je ook moeilijke gevoelens kunt tolereren en reguleren zonder In de training leer je hoe je zelfs de moeilijkste gevoelens kunt tolereren en reguleren zonder erdoor overspoeld te worden. Daarmee verandert je kijk op jezelf, de ander en de wereld. Veel deelnemers ontdekken ook dat het kan helpen dit proces niet alleen maar sámen aan te gaan. Zo doorbreek je het gevoel van alleen- en geïsoleerd-zijn, en voel je je meer verbonden.